Hadi Başlayalım !
Daha önce bir psikiyatriste gittiyseniz işiniz daha kolay olabilir. Eğer muayeneye ilk kez giriyorsanız yapacağınız şey basittir.
En son yaşadığınız sorunlarınızdan, şikayetlerden söz ederek güncel durumunuz hakkında bilgi vermeye başlayın.
Güncel sıkıntılarınızdan, şikayetlerinizden önce söz etmeniz, sıra geçmişe gelince benim, siz geçmişten söz ederken neyi, niçin anlattığınızı anlamamı çok kolaylaştıracak, gereksiz ayrıntılar içinde kaybolmamı önleyecektir. Örneğin asabım bozuk, gerginim, sinirliyim, uyuyamıyorum, keyfsizliğim var, dikkatim dağılıyor, biraz hayattan koptum, endişeliyim, kaygılıyım, takıntılarım var, paniklerim var gibi. Daha sonra karşılıklı konuşmalarla ben sizi yönlendiriyor olacağımdan veya ilerleyen süre içinde rahatlayacağınızdan dolayı kendiliğinden muayene (spontan) akışı sağlanacaktır.
Yapmamanız Gereken Şey
Hayatınızda olan bitenin hele hele magazin kısmına girer veya hayatınızdaki olay ve kişilerin “dedikodusunu” yaparsanız sizi elbette dinlerim halinizden konuşmaya ihtiyacınız olduğunu anlarım, bunda da sakınca yok, dertlenmeye hakkınız olduğunu da düşünürüm, hatta anlatılan her şeyde bir bilgi vardır derim ama buna karşın şunu hatırlatmak isterim: Anlatılacak şeyleri önem sırasına göre sıralamanız vaktinizi iyi kullanmanız, benim işimi yapabilmem açısından çok önemlidir çünkü vizite ücretini siz vermektesiniz. Üstelik vaktiniz dolduğunda ben hiç istemesem de sizi kesip diğer hastamı almak zorunda kalacağımı bilmelisiniz.
Zaman Sizin
İstediğiniz Gibi Harcarsınız
Ücretini ödediğiniz şey benden aldığınız zamandır, benim şahsım değildir. Bunu hatırlatmak zorunda kaldığım için özür dilerim. Ayrıca ücretini ödediğiniz o zaman dilimi (30-45 dakika) içeri girdiğiniz an artık sizin olduğunu unutmayın. Elbette istediğiniz gibi harcayabilirsiniz. Aslında bu zamanın ücretini bana verdiğiniz parayla da ödediğiniz düşünmeyin bu ücreti biz her geçen saniyeyle yani hayatımızla ödüyoruz :).
Tedavi Geçmişinizden Söz Edin
Şimdi muayeneden ne yapmanız gerektiği konusuna devam edeyim: Tedavi geçmişiniz çok önemlidir. Daha önce kullandığınız ilaçlara, hastaneye yatışınız varsa yatışlarınıza ilişkin bilgilerı, aldığınız sosyal destekleri, başetme yollarınızı zamansal sıraya dikkat ederek anlatmanız gerekmektedir. Örneğin hangi tedaviler, ne kadar sürelerle uygulandı, ne yan etkiler gördünüz, ardından etkiler ne zaman belirmeye başladı, size destek olan kimler vardı , hastalık nasıl seyretti….
Teşhis Kaç Dakikada Konabilir?
Ücretini ödediğiniz bu sürenin çok sınırlı, çok kısa bir süre olduğunu düşünebilirsiniz ancak muayenede bundan endişe duymayın çünkü yapılan bilimsel çalışmalar iyi bir psikiyatrik muayenede psikiyatristlerin ilk on dakikada doğru tanı koyabildiklerini göstermektedir. Yani verdiğiniz ücretin hakkını büyük olasılıkla ilk 10 dakikada almaktasınız. Geri kalan zaman durumunuzun yaşantısal olarak resmini tamamlamak için ve sizin bilgilendirilmeniz, tedavinizin düzenlenmesi için, bir de insani duyguların tatmini için gereklidir.
Psikiyatrik Görüşme ve Psikoterapi Arasındaki Fark
Burada söz ettiğim psikiyatrik ilk muayene ve psikiyatrik takip muayeneleri olduğunu hatırlatayım. Psikoterapi bambaşka bir şeydir ve farklı ele alınmak zorundadır. Hayat hikayenize, magazin kısımlarına, dedikodusuna girebilir, çocukluğunuza ilişkin her türlü bilgiyi verebilirsiniz.
Görüşme Sıklığı ve Sayıları
Takip muayeneleri yılda ortalama 2-5 iken. Psikoterapilerin çoğunda ziyaretler haftada en az birdir ve ziyaretlerin sayısı neredeyse tüm terapi çeşitlerinde 3 ay-1 yıl süre içinde 10-20 nin altında olamaz. Olursa da onun adı psikoterapi olmaz. Belki koçluk, belki danışma olur. Psikiyatrik-psikolojik danışmaların da ayrıca ele alınması gerekir.
Görüşmeye Yalnız mı Girmeliyim?
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.
Benimle görüşmeye yalnız veya yakınlarınızla girebilirsiniz. Yakınlarınız bazen size rağmen veya emrivaki ile görüşmeye girmek isterse girebilir canınızı sıkmayın size özel, mahrem konular konuşulacağı zaman nasılsa yakınlarınızı dışarı davet edebiliriz. Hatta konuşulacak meseleler çok özel ve mahrem olmasa bile görüşme odasından çıkmalarını ister görüşmemizin başında isterse ortalarında isteyebilirsiniz bu sizin, bazen de siz istemeseniz de benim tercihim olabilir. Çok ısrarlı olurlarsa da başlangıçta, söylemek istediklerini kısaca söyler çıkarlar.
Bu genel görüşme formatı ve biçimleri kritik ağır hastalık durumlarında tabii ki değişiklik gösterebilir.
Bireysel psikoterapilerde görüşmeler normalde baştan sona teke tek gerçekleşir.
Psikoterapötik görüşmelerin süresi ortalama 45-60 dakikadır.
Yaşam Olayları
Bazen geliş sebebiniz bir iflas, sevgiliden, eşten ayrılma, aldatılma veya yaş dönemleri sorunları olabilir. İşte bu görüşmeler muayene görüşmesinden çok psikoterapötik görüşme niteliği taşır.
Sırlarımı Anlatmak Zorunda Mıyım?
Bazen de kimseye anlatamadığımız kişisel sırlarımız vardır. Bu sırlar tüm hayatımızı etkiliyordur. Bunları konuşmazsak eninde sonunda içimizde patlayacaktır. Bu gibi konuları ve sizde yarattığı etkileri konuşmak için de psikoterapötik görüşme almalısınız. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız bu konulardan konuşmak zorunda değilsiniz ancak şunu bilin ki ne kadar cesaretli ne kadar açık ve dürüst olursanız ve elinizi çabuk tutarsanız o kadar hızlı yol katedilebilirsiniz.
Rahat ve Özgür Olun
Kasmayın
Bir psikiyatristle görüşmek o kadar zor değildir. İnsan insana olan herşey gibi aslında kolaydır. Zorlaştırmadığımız takdirde, sorunların, çıkmazların, kendimizle yüzleşemediğimiz tarafların, kabul edemediğimiz hastalıkların, bazen sırların altında ezilmediğimiz taktirde… Kolaydır ve insanidir.
Kendinizi de beni de kasmayın. Rahat olun 🙂